Fenntartható és környezettudatos rendezvények megvalósítása – egyre fontosabb ez az elvárás a rendezvényszervezők és a technikai beszállítók irányába. A Visual Europe Group számára is rendkívül fontos a környezetvédelem: folyamatban van például irodánk és a rendezvényekkel kapcsolatos adminisztrációnk papírmentesítése. Hogyan tegyük fenntarthatóvá rendezvényeinket? Adunk néhány tippet.

A nemrég megrendezett, legnagyobb közép-kelet-európai B2B MICE esemény, a Conventa Trade Show iparági résztvevői is kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy kiemelten fontos téma 2020-ban, a klímaváltozásról folytatott világszintű viták közepette, a rendezvények fenntarthatósága. Mit is jelent ez pontosan? Egyaránt értjük ez alatt a környezettudatos alapanyagok használatát, a fenntartható közlekedési megoldásokat, valamint olyan rendezvény-desztinációk választását, amelyek igazodnak ebbe a trendbe.

Papírmentesség, csökkentett szén-dioxid kibocsátás

„A Visual Europe Group számára rendkívül fontos a környezetvédelem. Folyamatban van például irodánk és a rendezvényeinkhez kapcsolódó adminisztráció papírmentessé tétele” – tájékoztat Botond Szabolcs, a Visual Europe Group ügyvezető igazgatója. Folyamatosan törekszünk munkatársaink utazásai széndioxid-kibocsátásának mérséklésére is. Cégünk minden egyes rendezvény esetében szem előtt tartja a környezetvédelmet, mind az általunk nyújtott szolgáltatások, mind az általános szervezési feladatok tekintetében.

„A környezetterhelés csökkentésének alapvető feltételei többek között a megfelelő együttműködő partnerek kiválasztása, a takarékos energia- és vízhasználat, a vendégek szállítása és utazása, a fenntartható catering és a környezetbarát hulladékmenedzsment” – vallja Fazakas F. János nemzetközi értékesítési igazgató.

Zöld helyszín

A környezettudatosság a helyszínválasztáskor kezdődik. Érdemes eleve zöld tanúsítvánnyal rendelkező, környezetbarát helyszínt választani, amely tudatosan bánik az úgynevezett elsődleges energiahordozókkal (víz, gáz, villany). Vagyis például napkollektort, hőszivattyút használ, vagy éppen mozgásérzékelős kapcsolókkal üzemelteti világítását.

A helyszín lokációja is rendkívül fontos, hiszen annál kisebb lesz a rendezvény ökológiai lábnyoma, minél kevesebb utazás szükséges a megközelítéséhez. Ezért repülőtérhez közeli, tömegközlekedési eszközökkel vagy akár gyalogosan, kerékpárral is könnyen megközelíthető helyszínt érdemes választani.

A szállás kiválasztásakor hasonló szempontokat érdemes mérlegelni.

Catering: még a szalvéta is számít

A vendéglátásban is érdemes törekedni arra, hogy az ételekhez használt alapanyagok idényjellegűek legyenek és helyi termelőtől származzanak, hiszen így alacsony marad a szállításuk karbonfelhasználása. Apróságnak tűnhet, de a szalvétát is érdemes gyorsan lebomló anyagból készíteni. A műanyag palackos ásványvíz vagy a műanyag evőeszközök helyettesítése is megoldható. Alapvető továbbá, hogy a rendezvény helyszínén az étkezések során keletkezett hulladékot szelektíven gyűjsük és szállíttasuk el. Amikor pedig csak lehetséges, a megmaradt ételt ajánljuk fel rászorulóknak!

Zéró műanyag-és papírfelhasználás

A rendezvények papír- és műanyagmentessége már nem álom, csupán odafigyelés kérdése. Nyomtatott jegy vagy karszalag helyett elektronikus belépő, brosúra helyett applikáció a rendezvényprogramról, papírtáskák helyett környezetbarát ajándékok.

Az ilyen lépések arra is alkalmasak, hogy környezettudatosságra edukáljuk a résztvevőket, a szolgáltatókat, rendezvényszervezőket, és hogy őket is felelős gondolkodásra ösztönözzük.

pályázatok
Update Cookie Preferences