Fót, 2023. május 11. – Megkezdődött a kelet-közép-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdiójának építése a fóti HelloParks területén. A Visual Europe Group 11 millió euró értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházásának alapkövét dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára és a térség országgyűlési képviselője, dr. Vass György, Fót polgármestere, valamint Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója tette le. Az épülő filmstúdió a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja Magyarországra, a virtuális stúdió technológia ugyanis a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense. A megoldás lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak. Így nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. A beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa London után, a magyar filmipar bevétele pedig csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált összköltés meghaladta a 250 milliárd forintot. Az alapkőletétel során a résztvevők betekintést nyerhettek a filmgyártás jelenlegi legmodernebb technológiájának kulisszái mögé.

A Budapest mellett épülő új filmstúdióban a két hagyományos stúdió, kiszolgáló helyiségek, és raktár mellett egy virtuális stúdió is kialakításra kerül, amely a filmgyártás jelenleg legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő technológiája. Lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak. A képek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Olyan szuperprodukciók készítésénél használták eddig, mint A Mandalóri, az 1899 vagy a legújabb Batman film.

A megoldás kifejezetten újnak számít, így a világon még kevés helyen elérhető. A Visual Europe Group Fóton épülő virtuális stúdiója a kelet-közép-európai régió legnagyobb ilyen típusú létesítménye lesz. Hasonló technológiával foglalkozó stúdióból Magyarországon három kisebb működik, jellemzően többéves várólistákkal, Európában pedig összesen tíz stúdióban érhető el hasonló megoldás, a legközelebbi Lengyelországban. Az új stúdió, a régióban elsőként szeretné megszerezni  az  ARRI minősítést. A kamera- és világítástechnikai rendszerek, valamint a film-, műsorszórási és médiaipari rendszermegoldások világelső tervezője és gyártója biztosítja, hogy a Fóti virtuális stúdió teljes mértékben kompatibilis legyen az összes ARRI eszközzel.

Az, hogy Közép-Európa egyik legnagyobb virtuális stúdiója Fóton valósul meg, tovább erősíti Magyarország helyzetét a nemzetközi filmiparban. A beruházás az egész filmgyártás megújulásának meghatározó szereplője lesz. Külön öröm, hogy újabb innovatív beruházás kap helyet Fóton, hiszen a várost egyébként is az innovatív szemlélet és lendület jellemzi”– mondta el dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a beruházással kapcsolatban.

Az alapkőletétellel egy fontos mérföldkőhöz érkezett a  Visual Europe Group filmstúdiójának kivitelezése. Az elkészült virtuális stúdióba több száz négyzetméter LED falat telepítünk majd, innovatív megoldásokkal. Ez a technológia hazai és nemzetközi filmes produkciók, streamingszolgáltatók által készített tartalmak, videoklipek és reklámfilmek forgatására is használható lesz. A Magyarországra érkező hollywoodi szuperprodukcióknak vagy a világ meghatározó tartalomgyártóinak, mint a Netflix, az Amazon, a HBO vagy a Paramount, egyaránt egyedi megoldásokat kínál majd” – tette hozzá Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója.

„Büszkék vagyunk arra, hogy dimanikusan fejlődő településünk egy újabb filmstúdiónak ad helyet. Városunkban nagy hagyománya van a filmgyártásnak, és külön öröm számunkra, hogy a mostani beruházással a jövő technológiája nálunk is elérhetővé válik. Hisszük, hogy hagyományunk a jövőnk, és ezt tovább tudjuk erősíteni a Visual Europe Group épülő stúdiójával” – fogalmaz dr. Vass György, Fót polgármestere.

A fóti beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa London után, a magyar filmipar bevétele pedig csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált összköltés meghaladta a 250 milliárd forintot.

Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója, Vass György, Fót polgármestere és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője (balról jobbra) A virtuális stúdió alapkőletételén

 

A Visual Europe Group Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb rendezvénytechnikai cégcsoportja. Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik audiovizuális technikai rendszerek tervezésében, kivitelezésében, karbantartásában és üzemeltetésében. Rendezvényhelyszínek üzemeltetésében, valamint egyedi rendezvények tervezésében és lebonyolításában egyaránt kiemelkedő a cégcsoport: többek között a Sziget Fesztivál, a Női Kézilabda Final4, a Hungexpo, a Budapest Park és a 2020-as férfi labdarúgó Európa-bajnokságra épült Puskás Aréna állandó rendezvénytechnikai partnere. A VEG 2020 óta a Lounge Group tagja.

 

Bővebb információ: sajto@vegroup.hu

 

pályázatok
Update Cookie Preferences