A zöld gondolkodásmód, az energiatakarékosság kiemelt szerepet kapott a mindennapjainkban. Mára a környezettudatosság már többet jelent egy divatos szónál, hiszen a bőrünkön érezzük egyrészt a globális felmelegedés okozta hőhullámokat, másrészt a nem megújuló energiahordozók véges készleteinek hatását. Mindezeket pedig csak tetézik az egekbe szökött világpiaci árak.

Maga a zöld szemlelétmód többféle képpen is megjelenhet az épületek esetében. Kezdve az alapanyagok megválasztásával, a megújuló energia használatán át, egészen az épület rendszereit hatékonyan irányító okosotthon, okosépület központig és az általa működő okoseszközökig. Felmerül a kérdés, hogy mi mit tehetünk, azon kívül, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, vagy energiatakarékos égőket használunk? Mit tehetünk, hogy jobban kontrolláljuk az energia fogyasztásunkat, ezáltal pedig optimalizáljuk egyrészt kiadásunkat, másrészt környeztünk terhelését? Szerencsére a technológiai újítások, a vezeték nélküli kommunikáció adta lehetőségek már lehetővé teszik, hogy akár utólagosan is, olyan okosotthont, okosépületet hozzunk létre, amely nemcsak környezettudatos, hanem fenntartható is.

Ilyen a Visual Europe Group Smart Building rendszere, amely a különböző hangvezérelt okosotthon-asszisztensek magas fokú integrációjára képes, a mesterséges intelligenciája pedig folyamatosan vizsgálja és optimalizálja az okosépület-rendszert, így segítve a felhasználókat a fogyasztásuk feletti kontrollban, és ezáltal akár megtakarítást elérni a napi működési költségeikben. A rendszer fenntarthatóságát az adja, hogy a különféle okoseszközök számára egyszerű, vezeték nélküli kapcsolódást tesz lehetővé. Így a rendszer bármikor bővíthető, az eszközök pedig szabadon cserélhetőek.

Köszönhetően az energia árak meredek emelkedésének, az energiahatékonyság napjainkban kiemelt szerepet kap, hiszen egy túlhűtött légtér, egy indokolatlanul magasra állított fűtés, a rosszul szabályozott árnyékolástechnika, egy égve felejtett lámpa jelentősen megnöveli az energiaköltségeket. A beépített energiagazdálkodási funkciónak köszönhetően azonban folyamatosan nyomon követhető a rendszerbe integrált elektromos eszközök fogyasztása. A megfelelően időzített fűtés-hűtés vezérlés vagy világítástechnika energiamegtakarítást is eredményezhet.

Ahogy a fentiekből is látszik, egy zöld épület mindamellett, hogy hatékonyabb energiafelhasználást, és ez által akár költségcsökkentést is eredményezhet, értéknövelő beruházás is. Valamint, és talán ez a legfontosabb, hozzájárul a klímaváltozás megállításához, és segít csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat.

 

pályázatok
Update Cookie Preferences