Az adventi időszak népszerű látványossága az épületfestés. A Visual Europe Group legnagyobb és legizgalmasabb vetítéstechnikai projektje évek óta a budapesti Bazilika 3D mappingje. A látványosságot a napokban a CNN Travel is olvasói figyelmébe ajánlotta. Karácsonyig mindennap 16.30 és 22.00 között öltöztetjük ünnepi fénybe a Bazilikát. Hogyan működik a virtuális 3D animáció? Mennyi ideig tart megtervezni? Milyen kellékek szükségesek hozzá? – kiderül az alábbi írásból!

Karácsonykor a fényt ünnepeljük. A fény reményt, melegséget ad, élettel tölti meg a világot. Csodákra képes: alkot, átformál, elvarázsol. Karácsony környékén különösen nyitottak vagyunk az ilyen csodákra. Ezért is hagyomány a Visual Europe Group történetében, hogy a karácsonyi időszakban épületfestéssel tesszük látványosabbá az adventi vásárokat, rendezvényeket.

A legnagyobb és legismertebb vetítéstechnikai projektünk a karácsonyi időszakban immár 4 éve az Adventi Ünnep a Bazilikánál. Ez jelentette az eddigi legnagyobb kihívást is cégünk történetében, hiszen igazi 3D-s (anaglyph) vetítés látható az épületen.

„A mapping során keveredik a valódi tér és a virtuális 3D animáció, így megmozdulnak, átrendeződnek a felületek. A 2- és 3D-s elemekkel készült vetítés során a színek és a formák változásának köszönhetően a nézők lenyűgöző látványnak lehetnek tanúi – mondja Botond Szabolcs, a Visual Europe Group ügyvezető igazgatója.

A Bazilika homlokzatán megelevenedő színes fények mindig más-más ünnepi vagy vallási történetet mesélnek el. Megtekintésük évek óta rendkívül népszerű adventi programnak számít, a napokban éppen a CNN Travel ajánlotta olvasói figyelmébe Budapest látványosságai között.

A főváros és a régió egyik legnagyobb és leggyönyörűbb vizuális élményének karácsonyig mindennap 16.30 és 22.00 között lehetnek tanúi az adventi vásárra látogatók. A néhány perces vetítések félóránként kezdődnek és a tér minden pontjáról jól láthatók. A Bazilika mellett a Vörösmarty téren, a Gerbeaud homlokzatán is találkozhatnak az érdeklődők a Visual Europe Group vetítéstechnikájának köszönhetően megvalósuló épületvetítéssel.

Egy ilyen volumenű rendezvény megtervezése hónapokkal az esemény előtt kezdődik. A helyszíni felmérésen az épület minden fontos tulajdonságával meg kell ismerkedni, hiszen 3D-ben kell reprodukálni a tervezés során. A 3D épületvetítés egyik mérföldköve az animáció gyártása, amely akár több hónapig is eltart.

A páratlan élmény másik feltétele a kivitelezés során a megfelelő technika kiválasztása. Épületvetítést nagy fényerejű, körülbelül 30 000 lumenre képes projektorokkal lehet igazán látványosan megvalósítani. Ezeknek a készülékeknek a fényereje 10-szer, 20-szor nagyobb, mint egy hagyományos projektoré. Fontos kellék a 3D mapping során a médiaszerver is, amelynek az a feladata, hogy összehangolja a produkciót, szinkronban játszva be a tartalmat a vetítőkre.

pályázatok
Update Cookie Preferences