A projekt keretei között célunk bejátszó eszköz, illetve média szerver rendszer kialakítása. A bejátszó eszközök és média szerverek a rendezvénytechnika csúcseszközei, amelyek az összetett stúdió és színpadképek előállításáért felelősek, beleértve a hang és video streamek kezelését, a mozgó színpadtechnikai elemek, robotlámpák vezérlését, mint ilyenek ezek az iparág által biztosított funkcionalitás kulcseszközei, az ilyen összetett rendszerek „idegközpontjai”.

A média iparágban mára jelentős igény mutatkozik ezekre az eszközökre, ugyanakkor a fizetőképes kereslet és a piacon megtalálható kínálat között tapasztalataink között jelentős egyensúlytalanság tapasztalható. Ennek eredményeként ma az ilyen rendszerek piacán alapvetően két típusú megoldás létezik: vagy nagy megbízhatóságú, professzionális gyártóktól származó rendszereket lehet vásárolni nagyon drágán, vagy pedig alacsony megbízhatóságú, alapvetően személyi számítógépes hardver háttérre épülő, de olcsó szoftveres rendszerek kaphatók. Épp ezért az iparágban jól láthatóan a professzionális szolgáltatók elkezdtek a nagy biztonságú, azonban költséghatékony rendszerek irányában megoldásokat keresni, azonban a nagy technológiai áttörés a bejátszó eszközök és média szerverek területén még nem történt meg.

Az általunk tervezett eszköz olyan szituációt teremthet a piacon, mely rövid távon teljes átrendeződéshez vezethet a területen. Jelenleg a piacon nincs sem WINDOWS, sem OSX rendszerkörnyezetben olyan közép árkategóriás média bejátszó rendszer, ami képes arra, hogy azonos súlyozással fussanak egymással párhuzamosan és végzetes hiba esetén át tudják venni a bejátszást egymástól, amely egy élő műsort kiszolgáló rendszer esetén megteremtené a nagy megbízhatóságú professzionális rendszerekkel összevethető működési biztonságot. A nagyobb rendszerekben a ma jellemzően alkalmazott MASTER-SLAVE kapcsolat 2 vagy több media server között kizárja a nagy biztonságú üzemeltetést, ugyanis a master rendszer leállása esetén a komplett rendszer leáll. A tervezett megoldás esetében egy alternatív kialakítást alkalmazunk, amelynek eredményeként ez kiküszöbölhető.

A rendezvénytechnikai piacon jelentős igény mutatkozik egy olyan rendszer iránt, melynél a nagy működési biztonság közepes árkategóriával párosul. Ezen túlmenően jelen pillanatban nem létezik olyan rendszer a piacon, melynél az egyik bejátszó leállása esetén, azonnal átment, váltás és leállás nélkül képes a rendszer tovább működik. A tervezett rendszerben a redundáns bejátszás mellé egy olyan szoftveres és hardveres megoldás szükséges, mely összehangolja az eszközök működését és automatikusan annak a tartalmát jelenít meg amelyik működik. A media serverek specialitása az, hogy nem csak egy képet vagy videot tud lejátszani hanem akár egyszerre tudja vezérelni a komplett hang, audio és fény rendszert, amelyhez a vezérlési redundanciát ugyancsak ki kell alakítanunk.

Összefoglalva: A jelenleg a piacon elérhető rendszerek két csoportja látható, az első csoportba az igen drága, komplett hardver és szoftver ,megoldások tartoznak melyek esetében a működési biztonság magas azonban a szabadságfok alacsony és a redundáns átállás nem megoldható. Ezek a Coolux Pandora és Hyppotizer rendszerek. Másik irány az otthoni környezetben házilag épített rendszerek, melyeknél pedig az átállás szintén nem megoldott és az üzemeltetési biztonság is alacsony. A célunk a két rendszer előnyeinek az ötvözésével egy új megoldás létrehozása mely komplex.

Projekt adatok

  • Kedvezményezett: Visual Europe Production Kft.
  • Projekt címe: Nagy teljesítményű, közepes árkategóriájú, hálózatba fűzhető, leállás mentes multimédiás bejátszó rendszer
  • Támogatás összege: 48 693 165 Ft
  • Támogatás mértéke: 65,68%
  • Projekt befejezésének dátuma: 2019.06.18.
  • Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-02329

 
ginop_2_1_7_15_2016_02329_c_fekvo_nyomdai (1)

pályázatok
Update Cookie Preferences