Szenzorok által rögzített adatokra épülő matematikai algoritmusok modellezik és optimalizálják a jövőben az épületek energiafogyasztását – vallja a Visual Europe Project, amely kutatási-fejlesztési projektjében öntanuló, mesterséges intelligenciával működő okos épület megoldást hoz létre.

„Cloud alapú, lokális központi egység nélkül működő, mesterséges intelligencia által vezérelt okos épület rendszerének fejlesztése és piacra vitele” a célja annak a kutatás-fejlesztési projektnek, amelyet a Visual Europe Project Kft. a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatásból valósít meg. A projekt a 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00433 azonosítószám alatt fut, a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívás keretében.

Az okos épület rendszerek fejlesztésének követelményei és lehetőségei ma már messze túlmutatnak egy központi mobiltelefonos alkalmazás használatán. „Okos épület helyett ma már automatizált épület rendszerek kifejlesztése és piacra vitele a célunk: a projektben olyan megoldást hozunk létre, amelyben a korábban is célul tűzött integrációs és felhasználói komfort célok mellett ezekkel azonos hangsúllyal jelenik meg az energiamegtakarítás és a felhasználói viselkedés eltanulásának követelménye, valamint az egyszerű, gyors telepíthetőség” – fogalmaz Botond Szabolcs, a Visual Europe Project Kft. ügyvezető igazgatója.

Az emberi beavatkozás mértéke az ezen rendszerekkel felszerelt épületekben jelentősen csökken: az épületek energiafogyasztását szenzorok által rögzített adatokra épülő matematikai algoritmusok modellezik és optimalizálják. A mesterséges intelligencia megoldások használatával olyan öntanuló rendszert hoz létre a Visual Europe Project, amely a jövő épületeiben az épületirányítási és energiamenedzsment rendszer szerves részévé, központi irányítójává lép elő, legyen szó lakásokról, középületekről vagy akár ipari telephelyekről.

A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával 139 206 280 forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, 2020. január 1. és 2022. november 30. között.

pályázatok
Update Cookie Preferences