Az International Swimming League nemzetközi úszóverseny keretében világsztárok vették birtokba a Duna Arénát – ezúttal a koronavírus-világjárvány miatt 5 teljes hétre. PRG Alliance tagként a Visual Europe Group ismét szerepet kapott a projektben. Milyen előkészületek mellett zajlik egy ilyen rendezvény? Milyen tervezési kihívásokkal jár? – nézzünk be együtt a kulisszák mögé!

Az International Swimming League (ISL) visszatért Budapestre, a Duna Arénába. Ezúttal ráadásul 5 teljes hétre, a koronavírus-világjárvány miatt ugyanis egy helyszínen rendezik meg a teljes versenysorozatot. 

Az úszás világsztárjai váltják egymást a medencében: Adam Peaty, Florent Manaudou, Federica Pellegrini Caeleb Dressel, Lilly King – és természetesen Hosszú Katinka is.

A medencében zajló, látványos versenyekhez a helyszín látványának is fel kell érnie. A koncepcióalkotási fázisban ilyenkor számos megfejtendő kérdés merül fel – a riggelés pontos tervezésétől a segédhidak alkalmazásáig, a tető teherbírásának figyelembe vételéig bezárólag rengeteg technikai „megfejtést” igényel egy ilyen szintű projekt.

Mint PRG Alliance tag, a Visual Europe Group idén is szerepet kapott az ISL lebonyolításában. A fából készített, LED-szalaggal látványossá tett díszlet készítésében pedig a TorTer volt a partnerünk.

Közel 120 fős stáb dolgozott az építésen a nap 24 órájában. Feladatunk a technika építése, felügyelete volt – természetesen Covid-biztosan, maszkban, külön nappali és éjszakai műszakokban, kizárólag előre csomagolt ételeket fogyasztva, a fertőzés elkerülése érdekében” – osztja meg az előkészületek kulisszatitkait Smigura Gábor, a Visual Europe Production key account managere.

A kulisszatitkoknál maradva: elképesztő előkészületeket és helyszíni szervezést tett szükségessé a világjárvány. A Budapestre érkezett sportolók “buborékban” élnek közel 6 hétig, óriási kitartásról téve tanúbizonyságot. Folyamatosan PCR-tesztelik őket, és a maszk viselése számukra is végig kötelező. Egy külön csapat megállás nélkül kizárólag a fertőtlenítésen dolgozik. A szigorú előírások ellenére mind a sportolókon, mind a technikai csapaton látszik, hogy hiányzott már nekik az élő rendezvények varázsa. Jó, hogy az ISL-en dolgozva a mi életünkbe is visszatért egy kicsit ez a varázs!

Külön köszönet a projektben részvevőknek:

ISL Project Director : Artem Nitz
PRG Project Director : Antoine D’Halluin
Light Designer, DoP, Set Designer : ConceptK – Frederic Fayard
PRG Alliance Partner : Visual Europe – Janos Fazakas
Set Construction : Torter e-design kft – Emese Lestak
Head Broadcast & Video director : Girraphic – Robb Tasker
Video Contents : Girraphic – Nate Marsh

pályázatok
Update Cookie Preferences