Április 07. Egészségügyi világnap. Ilyenkor sokan, sokféle programot szerveznek, melyekkel felhívják a figyelmet az egészségmegőrzés, a prevenció fontoságára. Hazánkban is egyre több cégvezető tartja kiemelten fontosnak a munkavállalók egészségének megóvását. Az Egészségügyi világnap apropóján beszélgettünk Botond Szabolccsal a Visual Europe Group ügyvezető igazgatójával.

 

A Visual Europe Group nemrégiben vásárolt két defibrillátor készüléket, mi motiválta Önöket?
Igen, múlt hónapban mindkét telephelyünkön kihelyeztünk egy-egy ZOLL AED Plus félautomata defibrillátor készüléket. Motivációnk, hogy jelenleg közel 170 kollégánk van, akik iránt felelőséget érzünk. Többségük akár 10.000 fős nagy rendezvényeken dolgozik. Fontosnak tartjuk, hogy bármilyen élethelyzetben, akár munkájuk során, akár privát életükben is biztonságban legyenek, és szükség esetén ne habozzanak,  segítséget nyújtani szeretteiknek vagy kollégáiknak. Talán már unalomig ismételt frázis, de a szakszerű orvosi segítség nem minden esetben áll azonnal rendelkezésre. A mentők átlagos kiérkezési ideje Magyarországon 10-15 perc, ezért az alapszintű újraélesztés sikeressége a helyszínen tartózkodó emberek hozzáállásán és felkészültségén is múlhat. Kulcsfontosságú ilyen esetekben, hogy a laikus segítő minél hamarabb kezdje meg az újraélesztést, ne késlekedjen, ne habozzon. Ha ezzel a tudással fel tudjuk vértezni kollégáinkat az valóban életmentő lehet.

Ezek szerint nem csupán eszközkihelyezésről van szó?
Korántsem. A defibrillátorok érkezése jó alkalmat adott arra, hogy minden kollegánk elvégezzen saját oktatóközpontunkban egy komplex elsősegélynyújtó tanfolyamot, mely keretein belül mindenki megtanulta és gyakorolta a félautomata defibrillátorok kezelését, a helyes újjáélesztési technikát és felfrissítették az esetleges sérülések kezelésének módját.

Mik voltak a kollégák visszajelzései a tanfolyammal kapcsolatban?
Az oktatások jó hangulatban teltek, sok olyan visszajelzés érkezett miszerint nem gondolták volna azt, hogy a csupán két perces mellkas kompresszió is megerőltető és stresszes feladat – emlékezzünk arra, hogy a mentők kiérkezéséig akár 10-15 perc is eltelhet! Többen említették, hogy még inkább biztonságban tudják magukat most, hogy pontosan tudják mi a teendő egy ilyen esetben. Biztonságérzetet nyújt az is számukra, hogy a kollégáik úgyszintén felkészültek. Ezek voltak a legjellemzőbb reakciók, illetve az, hogy reményeink szerint az éves karbantartásokon kívül csak a port kell majd letörölnünk a készülékekről.

Terveznek hasonló aktivitásokat a jövőben, illetve milyen más módokon hívják fel a figyelmet az egészséges életmódra?
Természetesen az új belépők képzésére, a tudás időről-időre történő felfrissítésére is egyaránt gondolunk. Külön oktatás formájában nem tervezünk a közeljövőben hasonló akciót, más projektek folyamatosan futnak, és nyitottak vagyunk a kollégák ötleteire is. Ezzel együtt mindig is fontosnak tartottuk, hogy céges csapatépítőink részeként sportoljunk, mozogjuk. A gyümölcsnap népszerű mindkét telephelyünkön, itt nyilvánvalóan a vitamin pótlásra is felhívjuk a figyelmet.

A munkaállomások kialakításakor milyen szempontokat vesznek figyelembe?
A munkahelyi balesetek megelőzésére is nagy hangsúlyt fektetünk. A munkahelyi környezet munkavédelmi szempontból való biztonságossá tétele, az ergonómiai szempontok figyelembevétele és a dolgozók megfelelő oktatása és tréningje mind fontos szempontok. Emellett a szakmából kifolyólag a munkatársaink nagyobb része külső helyszínen dolgozik, ezért kiemelten fontos a funkcionális, megfelelő munkavédelmi képességekkel bíró, és esztétikailag is helytálló munkaruha biztosítása kollégáink számára.

Sajátos, folyton pörgő szakma az Önöké, hatással van ez a kollégák egészségére?
Valóban sokszor feszített tempójú, folyton fejlődő szakma ez, emiatt a fizikai jólét mellett a stressz kezelése is fontos, hiszen hosszú távon számos egészségügyi problémát okozhat. Igyekszünk kellemes munkafeltételeket teremteni, lehetőséget az elvonulásra valamelyik tárgyalónkba például, vagy új tetőteraszos pihenő térben, ahol kicsit mindenki leteheti a stresszt. Emellett kutyabarát munkahely vagyunk, sok a pozitív visszajelzés a négylábúak jelenléte miatt.

pályázatok
Update Cookie Preferences