Egy sportrendezvény a gólok, a rekordok mellett a körítésről és a show-ról is szól. Látványos megoldásokra nemcsak a pályán van szükség: a sportolók mellett a technikai háttércsapat munkája is szükséges ahhoz, hogy a szurkoló felejthetetlen élménnyel távozzon az esemény végén. Ezt a filozófiát vallja a Visual Europe Project. Az első LED pixeltől az utolsó digital signage monitorig minden egyes elem gondos tervezés eredményeként kerül a vizuáltechnikai rendszerbe, amely szórakoztat, informál – és akár életet is menthet.

A különböző vizuáltechnikai, vezérlő- és kommunikációs eszközök mára az életünk számos területén váltak meghatározó információ-közvetítő csatornává – legyen szó több négyzetméteres LED falakról, projektorokról, monitorokról vagy éppen interaktív képernyőkről. A páratlan látványnak és a tökéletes információátadásnak köszönhetően egy precízen megtervezett vizuáltechnikai rendszer új szintre emeli a befogadói élményt – például a sportrendezvényeken is.

Maximális szakmai elhivatottság és tökéletességre törekvés

Egy sportesemény ugyanis a gólok, a rekordok mellett a körítésről és a show-ról is szól. Látványos megoldásokra manapság már nem csak a pályán van szükség. A létesítményben megjelenített, vizualizált információknak egyaránt kell látványosnak, izgalmasnak lenniük, veszélyhelyzet esetén pedig életet is menthetnek a berendezéseken megjelenített felhívások, utasítások.

Ezért értékelődött fel a sportlétesítményekben a különféle LED falak, perimeterek, digitális kijelzők szerepe. Az élmény ugyanis már a mérkőzést jelző sípszó előtt megkezdődik: nem mindegy például, milyen köszöntő szöveg fogadja a látogatót, vagy éppen, hogy mennyire innovatívan lehet kiszolgálni a szponzori, támogatói elvárásokat. A mérkőzés közben természetesen a sporteseményen történtek adatain, információin van a hangsúly, ezek vizualizálása, megismertetése a technikai rendszer fő feladata – például egy korszerű eredményjelző szoftver működtetésével. A szünetekben viszont olyan könnyedebb tartalmakkal is hozzá lehet járulni a szurkolói élményhez, mint például egy csókkamera működtetése vagy valamilyen interaktív játék alkalmazása.

„A Visual Europe Project audiovizuális rendszere a páratlan szurkolói élményért dolgozik. Technikai eszközparkunknak, tapasztalatunknak köszönhetően hazánk egyre több sportlétesítményében kialakításában vehettünk részt. A szegedi Szent Gellért Fórum, a Duna Aréna, a DVTK stadionja vagy éppen a Ludovika Egyetemi Sportközpont vizuáltechnikai tervezése, kivitelezése és üzemeltetése egyaránt izgalmas feladat volt. Mindegyik projekt esetében egyedi kihívásokkal és elvárásokkal találkoztunk, de mindegyiket maximális szakmai elhivatottsággal és tökéletességre törekvéssel valósítottuk meg” – fogalmaz Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója.

A cég legtöbbször már a tervezésnél bekapcsolódik a munkába, hogy partnereivel közösen találja meg az igényeknek leginkább megfelelő megoldásokat, legyen szó az eszközparkról vagy éppen a vezérléshez szükséges szoftverről. A tervezésnél különösen fontos, hogy átgondolt, jól használható rendszer jöjjön létre, a létesítmény építészeti adottságainak figyelembevételével és a lehető legoptimálisabb működtetési költséggel. Szerencsés, ha a tervezés, az eszköz beszerzés, szállítás, üzemeltetés és karbantartás egy kézben összpontosul.

Miskolctól Szegedig, gyermekektől világsztárokig

Országszerte számos létesítményben használják a Visual Europe Project által tervezett, megvalósított és működtetett rendszert. A szegedi Szent Gellért Fórumban két, 37 négyzetméteres, nagy fényerejű kültéri LED eredményjelzőt és egy 256 méter hosszú kültéri LED perimeter falat telepített a cégcsoport – a vizuális hirdetésmegjelenítő eszközöknek köszönhetően a helyszínen szurkolók mellett a közvetítést követők is tökéletes minőségben, professzionális kivitelezésben láthatják a sportkomplexumban futó hirdetéseket. A 8000 fős, modern szegedi létesítmény megfelel az UEFA legmagasabb, 4-es előírásainak, akár Bajnokok Ligája- és Európa Liga selejtezők lebonyolítására is alkalmas.

A DVTK miskolci arénája pedig egyenesen az Év Stadionja címet nyerte el 2019-ben, a Stadium Database szakmai zsűrije jóvoltából. Magyar aréna addig még sohasem nyerte el ezt a díjat. Ebben a létesítményben is az audiovizuális technikai kivitelezés volt a Visual Europe Project feladata: 2 LED fal, perimeter, IPTV hálózat és mintegy 70 digital signage elem is telepítésre került.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának multifunkcionális sportcsarnokába összesen 35 négyzetméter színes LED falat telepített a Visual Europe Project, 6 milliméteres pixelmérettel. Ezeket az eredményjelzőket is a cégcsoport saját szoftverei és kiegészítő eszközei üzemeltetik.

Az egyik legnagyobb szabású projekt pedig kétségkívül a Duna Aréna, amely 2017-es avatása óta számos sikeres hazai és nemzetközi versenynek adott otthont, gyermekeknek szóló eseményektől kezdve egészen a 2017-es FINA vizes világbajnokságig. A Visual Europe Project által installált, 60 négyzetméter összfelületű LED falon olyan világsztárok figyelték már eredményeiket, mint Hosszú Katinka, Adam Peaty, Florent Manaudou, Federica Pellegrini, Caeleb Dressel vagy éppen Lilly King.

A cikk eredetileg az Octogon magazin decemberi számában jelent meg.

pályázatok
Update Cookie Preferences