Kényelmet, biztonságot és energiahatékonyságot kínálnak felhasználóiknak az okos otthonok: lakásunk napi működtetését teljesen automatizálhatjuk. A területtel 15 éve foglalkozó Visual Europe Group szerint nincs messze az idő, amikor az épületek már egymással fognak kommunikálni, és saját hálózatot alkotva termelik meg a fenntartásukhoz szükséges energiát.

Reggel van, a frissen főtt kávé illata már belengi a házat, a fürdőszobából máris meleg árad, a redőny pedig épp addig van felhúzva, hogy ne süssön szemébe a felkelő nap. Minden kész a házban, pont, ahogyan szereti, pedig csak most kelt fel az ágyból és hozzá sem nyúlt még semmihez. Ez nem álom, nem sci-fi – ezt a kényelmet kínálja önnek és családjának egy okos otthon.

Kényelem, biztonság, energiahatékonyság

„A lakóingatlanokban használt smart home rendszerek, illetve az irodák, közintézmények smart building, azaz okos épület megoldásai világszerte egyre népszerűbbek. Kényelmet, biztonságot nyújtanak, és rendkívüli energiatakarékosságot tesznek lehetővé” – fogalmaz Botond Szabolcs, a Visual Europe Group ügyvezető igazgatója. A cég 15 éve foglalkozik ezzel a területtel. Kezdetben főképp irodaházakba telepített okos megoldásokat, de egyre több lakóingatlanra is felkérést kap. Egyedülálló tapasztalattal rendelkezik a magyar piacon: legnagyobb projektje jelenleg a BudaPart, a budapesti Kopaszi gátnál épülő új városnegyed, ahol 600 lakásba telepít okos otthon rendszert.

Megtanulja szokásainkat az otthonunk

Mit is jelent pontosan, hogy okos ingatlan? „Az otthonunk folyamatos kapcsolatban áll velünk, az igényeinkhez rendelve. Az okos otthon megoldás legnagyobb előnye, hogy a biztonsági, kényelmi és energiatakarékossági funkciók automatizált rendszerekben alkalmazkodnak az életvitelünkhöz, legyen szó a hűtő- és fűtőrendszer, a redőnyök, a különböző háztartási gépek vagy éppen a biztonsági rendszer szabályozásáról” – sorolja a lehetőségeket Botond Szabolcs.

Vagyis egy otthon működtetésének napi gondjait szinte teljesen megoldja az okos rendszer: ha lefekszünk aludni, mindenhol lekapcsolja a villanyokat, vezérli a redőnyöket, a külső hőmérséklethez igazodva szabályozza a hűtést és fűtést. Ha nem vagyunk otthon, akkor is láthatjuk, zárva vannak-e az ajtók, folyik-e a víz valahol, nincs-e füst az épületben. Azonnal értesítést kapunk, ha mozgást érzékel a lakásban a rendszer. Ha nyaralni megyünk, a rendszer szimulálja az otthoni jelenlétet: néha felkapcsolja a villanyt, le-és felhúzza a redőnyöket.

Otthonunk hőmérsékletét a világ bármely pontjáról szabályozhatjuk, csak internet-kapcsolat kell hozzá. Az intelligens konnektornak hála pedig nem probléma többé a bedugva felejtett vasaló sem: bármikor, bárhonnan lekapcsolhatjuk.

Lágy zenével vár haza az otthonunk

A felhasználónak mindehhez csak egy mobiltelefonra vagy tabletre van szüksége, amelyről egy kezelőfelület segítségével az otthona minden egyes funkcióját irányíthatja. A rendszer központi vezérlő egysége hoz döntéseket, ehhez kapcsolódnak az ingatlanba telepített szenzorok és aktuátorok, vagyis beavatkozó egységek. A rendszernek előre programozható elemei is vannak, illetve a szenzorok által érzékelt adatok alapján is döntéseket hoz.

Botond Szabolcs hozzáteszi: a rendszer tanulja is a felhasználóját. Figyeli a szokásokat, az ismétlődő történéseket, amelyeket elemez és az eredmények alapján döntéseket hoz. Ha például minden reggel 8-kor indulunk el otthonról és este 6-kor érkezünk, akkor a rendszer ennek megfelelően időzíti a fűtés-hűtés vezérlést vagy a világítástechnikát: meleg lakással, felkapcsolt villanyokkal vagy épp lágy zenével vár haza.

pályázatok
Update Cookie Preferences