Digitálisan jegyzetelhető előadások, otthon is visszanézhető és értékelhető tananyag, interaktív táblák, interaktív előadások, integrált rendszerek – ezeket kínálja a diákoknak a jövő digitális előadóterme. A felsőoktatás új típusú, digitális rendszere jön létre kutatás-fejlesztési projektünknek köszönhetően, amely egységesíti és tudományosan validálja a világszerte használt különféle megoldásokat.

Élményszerűbb, interaktívabb tanulást, valamint a tananyag hatékonyabb elsajátítását teszi lehetővé a hallgatók számára az az új típusú digitális felsőoktatási rendszer, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló programban alakítunk ki.

„Az oktatási intézmények digitalizációja az elmúlt évek fejlesztései ellenére is messze van a diákok digitalizációs szintjétől. Egyre több külföldi és hazi felsőoktatási intézményben vannak szigetszerűen működő innovatív megoldások, ezek azonban nem képeznek egységes és méréseken alapuló, validált rendszert. Azt vizsgáljuk a projektben, hogyan alakítsunk ki azt környezetet, ami a leghatékonyabban segíti a már a digitalizáció világába beleszületett diákok tanulását” – fogalmaz Botond Szabolcs ügyvezető.

A kutatás-fejlesztési projekt eredménye egy olyan digitális eszközparkot és újszerű oktatási módszertant magába foglaló egységes, digitális felsőoktatási rendszer, amely a hazai és a külföldi oktatási intézmények számára felhasználható, testre szabható megoldást jelent, és amely jelentősen hozzájárulhat a hagyományos oktatási módszertanról a digitális oktatási rendszerbe történő átmenethez. Több hazai egyetemmel együttműködve egy demonstrációs termet is kialakítunk. Itt valós helyzetet teremtve tudják tesztelni a hallgatók a digitális szolgáltatási csomagot. A demó teremben biztosított lesz az egyetemi környezet, aktív hallgatói státusszal rendelkező diákok fognak aktuális kurzust hallgatni. A fejlesztésben résztvevő intézményeket a későbbiekben választják ki.

A jövő hallgatóit többek között interaktív táblák, digitálisan rögzített előadások segítik majd. A diákok bármikor visszanézhetik majd az előadásokat, és digitális jegyzeteket készíthetnek a tanuláshoz. Az egyedileg fejlesztett innovatív rendszer egyrészt megteremti a létező digitális eszközök és megoldások optimális egységét, másrészt a rendszer hatékonysága, annak hallgatói figyelemre, pedagógiai hatékonyságra gyakorolt hatása éles környezetben kerül tesztelésre és tudományos kiértékelésre. A rendszer fontos tulajdonsága, hogy méréseken alapul, így a leghatékonyabb digitális oktatási megoldások jelennek meg egy integrált szolgáltatási csomagban, mely a jövőben minden felsőoktatási intézmény számára elérhető lesz.

A 143 millió 948 ezer 640 forintból, 2020. október 31-ig megvalósuló projekt a későbbiekben a közoktatási és felnőttképző intézmények számára is elérhető lehet.

pályázatok
Update Cookie Preferences